Tél a jégen: a Városligeti Műjégpálya történelme


Tél a jégen: a Városligeti Műjégpálya történelme

A Műjégpálya, Budapest szíve, amely a téli időszakban tartja melegen az itt lakókat és ide látogatókat... Már 120 éve várja vendégeit, olvasd el történetét te is!

Tél a jégen: a Városligeti Műjégpálya történelme

A több mint egy évszázados múltra visszatekintő Városliget mindenki számára a kikapcsolódást és szórakozást jelenti.  A fiatalabbak és idősebbek is számos kulturális program közül választhatnak a gyerekek számára pedig a cirkusz és az állatkert mindig felejthetetlen élményeket nyújt.  Nyáron a parkok és a városligeti tó páratlan hangulata, telén pedig a műjégpálya csodálatos világa vonzza a pihenni, kikapcsolódni vágyókat.

 

A Városligeti Műjégpálya – a magyar korcsolya történelme

A Városligeti Műjégpálya 1870. január 29-én nyitotta meg kapuit a korcsolya szerelmesei előtt.  A jégpályát a Budapesti Korcsolyázó Egyletnek köszönhetjük - 145 éve alapult Kresz Géza vezetésével - akik, hosszas közbenjárás után engedélyt kaptak, hogy a tó egy részét lekeríthessék. A budapestiek számára ingyenesen látogatható volt. Érdekességként szolgálhat, hogy az 1860-as években az előkelő hölgyek számára a korcsolyázást, mint illetlen tevékenységet tartották számon. Természetesen érkeztek a pozitív gondolatú ellentábor is báró Eötvös József személyében kinek véleménye szerint kifejezetten az egészséges testgyakorlásnak egy formájaként tisztelhetjük ebben az új sportágban.

 

 

A Városligeti Műjégpálya épülete – és a korcsolyázás áttörő sikerei

A kitörő sikert övezve, 1895-ben Francsek Imrei tervei alapján elkészült az a neobarokk stílusú épület, amit napjainkban is megcsodálhatunk. Az első rendezett korcsolyaversenyek egyszerűen az ügyességet kívánták értékelni, de a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség 1892-es megalakulását követően 1893. február 8-án már szabályos versenyek kerültek megrendezésre. A jégpályán 1903-ban került megrendezésre az első önálló torna-és sportkiállítás. Kronberger Lilli – aki Kodály Zoltán javaslatára korcsolyázott elsőként zenére a bécsi világbajnokságon - 1908-ban megszerezte a világbajnoki címet.

A korcsolya imádóinak eltökéltsége idővel megkövetelt egy komolyabb szakmai háttérrel rendelkező szervezetet, így 1908. december 27-én megalakult A Magyar Országos Korcsolya Szövetség, akik számos korcsolyaverseny szervezésével egyre magasabb színvonalra emelték a sportágat. Az első világháború után 1926-ra készült el az 5600 m2-es pálya, amely otthon adott az Budapest jégkorong EB-nek illetve a kanadai válogatottat is vendégül láttuk 1936-ban. Ezekben az időkben Európa második gépi hűtésű pályáját tisztelhettük a Városligeti műjégpályában.

 

 

A Műjégpálya rehabilitációja a II. világháború után

Az Magyar Országos Korcsolya Szövetség és a Budapesti Korcsolyázó egylet kezdeményezésére a II. világháborúban elszenvedett károkat Szalay Sándor irányításával elkezdték helyreállítani így, később ismét birtokba vehették a budapesti a korcsolya rajongók. A 1968-as évben bővítésre kerítettek sort, így a 300 m-es pályát további 100 m-rel egészítették ki – mivel ez volt a gyorskorcsolya versenyek alapkövetelménye. 

Utolsó nagy projekt 2010-ben vette kezdetét, mikor is a mindent átfogó felújításra került sor. A műemléki védelem alatt álló főépület teljes és korhű a századforduló eredeti fényűző eleganciáját, kívánták rekonstruálni – sikerrel – ezzel is megtartva a műjégpálya különleges hangulatát és történelmét. Ezáltal Európa legnagyobb és napjaink legöregebb mesterséges szabadtéri jégfelületével büszkélkedhetünk, amely hangulatos, hívogató tóként ad otthont a városligeti vadkacsáknak.

 

 

 

Ossza meg!

Vissza: A Városliget történelméről...
címkék:
Romantikus tippek lánykéréshez

Tippek lánykéréshez - romantikus, különleges ötletek

A lánykérés egy igazán különleges esemény, ami mindig emlékezetes marad, így nem mindegy, hogy hogyan zajlik. A következőkben bemutatjuk a legromantikusabb tippeket a lánykéréshez, ami így igazán különleges lesz! 

Ezek a legjobb téli programok Budapesten, amiket nem hagyhatsz ki!

Téli bakancslista: ezeket a programokat nem hagyhatod ki idén télen

Elérkezett a téli időszak, ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk bekuckózni a szobába, és ki se jönni onnan. Pedig a hidegebb időszakban sem szabad lemondani az izgalmas, színes programokról! A következőkben bemutatjuk, hogy melyek azok a programok, amiket nem hagyhatsz ki idén télen! 

Újdonságok a Városligeti Műjégpálya körül

Újdonságok várja látogatóit idén a Műjégpálya környéke

Közeledik a téli időszak, ilyenkor pedig az egyik legkedveltebb program a korcsolyázás, amihez a legjobb helyszín a Városligeti Műjégpálya. A környék újdonságokkal várja idén látogatóit, nézd meg, hogy mivel! 

Töklámpás Fesztivál 2018 - programok

A legjobb őszi program Budapesten: Töklámpás Fesztivál 2018

A tökfaragásnak Magyarországon nagy hagyománya van. Ha az őszi szezon eljövetelével te is a tökfaragás mellett döntesz, és szeretnél kiállni egy jó cél mellett, akkor a Töklámpás Fesztiválon a helyed! 

Bemutatjuk, hogy mit csináljatok, ha rossz az idő Budapesten!

Mit csináljunk Budapesten, ha rossz az idő?

Hamarosan beköszönt a hideg időszak, ilyenkor pedig a legtöbben lemondanak a hideg miatt a programokról, pedig nem kellene! Budapesten számos izgalmas program vár akkor is, amikor kint tombol a hideg!  

Bemutatjuk a legjobb programokat az őszi szünetre!

A legjobb családi programok az őszi szünetre Budapesten

Hamarosan itt az őszi szünet, ilyenkor pedig rengeteg fejtörést okoz a szülőknek az, hogy milyen programokat szervezzenek a család számára a szünet idejére. A következőkben bemutatjuk a legjobb családi programokat a szünetre! 

Állatkertek Éjszakája - Programok

Állatkertek éjszakája

Idén is megrendezésre kerül az Állatkertek Éjszakája, az emberek nagy örömére! A következőkben bemutatjuk, hogy milyen programokra számíthatunk augusztus 31-én, pénteken! 

Ezeket a programokat nem hagyhatod ki, ha beköszönt a rossz idő

A legjobb programok Budapesten, ha beköszönt a rossz idő

Hamarosan vége a nyárnak, ilyenkor pedig egy kicsit korlátozottabbak leszünk a programok terén. Ha te sem szeretnél lemondani a színes programokról akkor sem, ha beköszönt a rossz idő, akkor ezeket érdemes elolvasnod! 

Bemutatjuk a legjobb teraszos éttermet Budapesten!

A legszebb teraszos étterem a Városligetben, ahova érdemes nyáron betérned

Budapesten számtalan teraszos helyet találhatunk, ám ha egy igazán különleges helyre vágysz, ahol többet kapsz, mint egy finom fogás, érdemes ellátogatnod a Városligetbe! 

Nézd meg, hogy mire érdemes figyelned a rendezvényhelyszín kiválasztásakor!

Ezeket a szempontokat kell figyelembe venned egy rendezvényhelyszín kiválasztásakor

Egy rendezvényszervezőnek számtalan fontos döntést kell meghoznia egy-egy nagy esemény megtervezése közben. Ezen döntések közül az egyik legkritikusabb kétségtelenül a rendezvény helyszíne lesz.

Ismerd meg a legjobb futóhelyeket Budapesten!

A legjobb futóhelyek Budapesten

Ha az ember egy kicsit gondosabban megvizsgálja Budapest földrajzát, akkor hamar láthatóvá válik, hogy fővárosunkban nincs hiány a változatos futóhelyekből és útvonalakból. A könnyed parkosított részektől kezdve a komolyabb kihívást kínáló hegyekig, ezek Budapest legjobb futóhelyei!

Nézd meg, hogy miért is fontosak a csapatépítők!

5 dolog, ami bebizonyítja, hogy milyen fontos a csapatépítő

Sokan úgy gondolják, hogy a különböző csapatépítő programok teljesen feleslegesek, és csak időpazarlás egy ilyet megszervezni. Pedig egyáltalán nincs így, hiszen a rendszeres csapatépítők nagyon pozitívan hatnak a munkatársakra, ezáltal a cég további működésére is. A...

Ilyen lesz a Városliget 2020-ra? VIDEÓ!

Ilyen lesz a Városliget 2020-ra? VIDEÓ!

A Városligetben várható felújítások tartják lázban most a budapestieket... A Liget Budapest videójában most megnézheted Te is, mi várható az új Ligetben!

Ezekkel a tippekkel könnyedén megtalálhatod a tökéletes helyszínt!

6 tipp a tökéletes esküvőhelyszín kiválasztásához

Esküvői helyszín kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amit egy pár az esküvőszervezés során meghoz. A helyszín kiválasztása során számtalan tényezőre érdemes ügyelni, most ezek közül mutatjuk be a legfontosabbakat!