Ismerj meg néhány érdekességet Budapestről!


5 érdekes tény Budapestről, amik gondolkodóba ejtik a külföldieket

Budapest megannyi meglepő és különleges dolog és történet otthona, nem csoda tehát, hogy olyan sok látogató érkezik ide az év minden részében. Egyesek a kultúrával szeretnének megismerkedni, míg mások a gasztronómiai jellegzetességekre kíváncsiak.

Ismerj meg néhány érdekességet Budapestről!

5 érdekes tény Budapestről, amik gondolkodóba ejtik a külföldieket

A legtöbben azonban mind meglepődve értesülnek például arról, hogy a gulyás az valójában egyáltalán nem az, aminek külföldön ismerik, vagy hogy majdnem teljesen más névre „keresztelték” a magyar fővárost.

 

Ezeket és ehhez hasonló tényeket gyűjtöttünk össze Budapestről. Lássuk, hogy mi mindennel lehet meglepetést szerezni egy külföldi látogatónak!

 

1. A magyar nemzet egyik legnagyobb értéke egy levágott kéz

Magyarországon köztudott, hogy a Szent Jobb nemzetünk egyik legrégebbi és legértékesebb kincse. Gondolj csak bele azonban, hogy mire gondolhat egy külföldi amikor először hall erről!

 

A legenda szerint közel öt évtizeddel István 1038-as halála után felnyitották díszkoporsóját, hátha csodára lelnek benne. A néhai király földi maradványai mind az enyészetévé lettek, kivéve mumifikálódott jobb. VII. Gergely pápa ezért szentté is avatta őt, és úgy tartották, hogy a kéz természetfeletti erővel rendelkezik.

 

A Szent Jobb az elmúlt közel egy évezred során meglehetősen sok helyen megfordult. A koporsóból először a bazilika kincstárába került, ahonnan maga az őr lopta el. Később a mai Románia területén található birtokán találták meg, ahová elásta. Ezek után a Balkánon tett egy nagy kört, és végül Székesfehérváron kötött ki. A török megszállás alatti eltűnését követően Dubrovnikban találták meg, a Domonkos-rend „birtokában”. Végül Mária Terézia királynő vásárolta vissza tőlük, hogy újra Magyarországra kerülhessen. Jelenleg a Szent István Bazilikában őrzik.

 

2. Budapest a szobrok városa

Budapest tele van szobrokkal, legtöbbjük pedig a babonák szerint szerencsét hoz az emberekre. Ha a budapesti szobrok legjavát szeretnéd megcsodálni, akkor irány a Hősök tere. Kevés ehhez fogható városdísz található az ország határain kívül, ezért is van tele mindig turistákkal. A szobrok között megtaláljuk a háború, a béke, a munka, a jólét, a tudás, és a dicsőség jelképeit, a nemzet történetének legnagyobb alakjait, a hét vezért, és Gábriel arkangyalt, aki az emlékmű közepén álló oszlop tetején kapott helyet.

 

Nem messze innen található Anonymus szobra. A városi legenda szerint aki megérinti tollának hegyét, az hatalmas íróvá válhat egyszer. Ha a Városliget környékén jársz, mindenképp el kell látogatnod a Városliget Café & Restaurantba! Az étteremből csodálatos kilátás nyílik a Városligeti tóra, valamint a Vajdahunyad várára is. Az étteremben a magyaros ételektől a könnyed finomságokig minden megtalálható. Ha megismernéd egy kicsit jobban ezt a fantasztikus helyet, kattints ide: étterem Budapesten

 

A külföldiek kifejezetten kedvelik a Kiskirálylány-szobrot is. A lány, akiről a szobor készült sosem akart hercegnővé vagy királynővé válni (mint a többi kislány az ő korában). Ehelyett inkább a testvére ruháit öltötte magára és papírkoronát hordott a fejét, bármerre is járt. Mindig is arra vágyott, hogy egyszer királlyá válhasson. Édesapja, a szobor készítője annyira mókásnak találta lánya magatartását, hogy úgy döntött, időtlenné teszi őt. A városi legenda szerint aki megdörzsöli a térdét, az szerencsés lesz az önmegvalósítás terén.

Ossza meg!

Vissza: Érdekességek a Városligetről
címkék:
Ismerd meg egy kicsit jobban a Vajdahunyad várát!

Vajdahunyad vára - a vár, amit eredetileg kartonpapírból és fából építettek

A Városliget Budapest egyik legszebb része, ahol az egyik legromantikusabb várunk, a Vajdahunyad vára is található. A következőkben egy kicsit jobban is megismerkedhetsz ezzel a különleges épülettel! 

Ismerd meg te is a Városliget kincseit!

A Városliget kincsei

A budapesti Városliget a főváros egyik legnépszerűbb, leglátogatottabb látványossága. Az 1,2 négyzetkilométeres terület valójában több kisebb-nagyobb látnivalót foglal magába. A park 1986-ban készült el, a milleniumi ünnepségek évében, amelyek helyszínéül is szolgált.

Néhány hasznos tanács, ha szabadtéri esküvőt tervezel!

Mire figyelj oda egy szabadtéri esküvő tervezésekor?

A szabadtéri esküvők nem véletlenül népszerűek – a friss levegő és a természet közelsége egy utánozhatatlan hangulatot kölcsönöz a ceremóniának és sokkal romantikusabb lehet, mint egy...

Ezeket a programokat nem hagyhatod ki tavasszal!

A legjobb tavaszi programok a Városligetben

A Városliget a világon az első olyan park, amit mindenki számára nyitottá nyilvánítottak. Mára már rengeteg változáson ment keresztül, de a szépségéből semmit sem veszített. A Városliget tökéletes választás az év bármelyik szakában, hiszen nemcsak a nyári időszakban,...

Adunk néhány hasznos tanácsot az esküvődhöz!

Közeledik az esküvőszezon! Tippek a tökéletes esküvőhöz

Lassan elérkezik az esküvőszezon, ilyenkor pedig minden egyes tipp igazán hasznos lehet a jegyespár számára. A következőkben adunk néhány hasznos tanácsot a szervezéssel kapcsolatban! 

Mutatunk néhány sportolási lehetőséget a Városligetben!

Sportolási lehetőségek a Városligetben

Hamarosan érkezik a tavasz, ilyenkor pedig egyre több időt töltünk a szabadban. Ha te is szeretsz a szabadban sportolni, akkor a Városliget a legjobb választás hozzá! 

A legjobb csapatépítő helyszín Budapesten a Városliget!

Tavaszi csapatépítő programok a Városligetben

Vészesen közeledik a tavasz, ilyenkor pedig a legjobb döntés egy céges csapatépítő megrendezése. A következőkben megtudhatod, hogy miért fontos a csapatépítő a cégek életében, valamint mutatunk hozzá egy fantasztikus helyszínt! 

Mutatunk néhány igazán különleges, téli programot Budapesten!

7 romantikus téli program Budapesten

A klasszikus romantika kedvelőinek nem szabad kihagyniuk Budapestet a téli hónapok során. Akár van hó, akár nincs, az egész légkör teljesen megváltozik ilyenkor fővárosunkban, különösen romantikus hangulatot kölcsönözve ezzel az utcáknak, parkoknak, és fedett helyeknek...

Bemutatjuk a legjobb korcsolyapályákat Budapesten!

Budapest 5 legjobb korcsolyapályája

Budapest egyik legkedveltebb téli sportja a jégkorcsolyázás. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a fővárosban több helyen is lehetőség nyílik egy kis téli csúszkálásra a jégen. Ezen téli sport kedvelői többféle hangulatos pálya közül is választhatnak, csak győzze...

Ismerd meg a jégpályák éjszakája programjait!

Jégpályák Éjszakája

Egy szuper program a korcsolyázás szerelmeseinek: a Jégpályák éjszakája! A program országszerte több helyszínen is megrendezésre kerül, többek között a Városligetben is! Tudj meg minden információt az eseménnyel kapcsolatban! 

Mutatunk 10 különleges látnivalót Budapesten!

10 különleges látnivaló Budapesten

Budapestre érkezve nem csak a külföldieket, de a vidékieket is elöntheti a bőség zavara. Hová menjek? Mit nézzek meg először? Mit érdemes kipróbálni? Látogassam megy valamelyik világörökségnek nyilvánított látványosságot, vagy előbb üljek le egy kávéra a Duna partján?

Néhány hasznos tanács az esküvőszervezéshez!

5 profi tipp az esküvőszervezéshez

Habár a legtöbb esküvő tavasszal és nyáron kerül megrendezésre, az előkészületek gyakran már előző évben megkezdődnek a nagy napra. Ez a fontos esemény sokak életének legfontosabb napja, ezért elengedhetetlen, hogy minden tökéletesen alakuljon. Mi ebben szeretnénk most...

Ilyen lesz a Városliget 2020-ra? VIDEÓ!

Ilyen lesz a Városliget 2020-ra? VIDEÓ!

A Városligetben várható felújítások tartják lázban most a budapestieket... A Liget Budapest videójában most megnézheted Te is, mi várható az új Ligetben!

Néhány hasznos tanács sikeres vállalati rendezvényekhez!

10 tipp egy sikeres vállalati rendezvényhez

Idén téged ért a megtiszteltetés, hogy megszervezz egy fontos közelgő vállalati eseményt. Lehet, hogy egy új iroda nyílik meg egy másik városban, talán egy üzlethelység felavatásáról van szó, vagy esetleg egy évértékelő meetingre készültök. Bármiről is szóljon az...