Ismerj meg néhány érdekességet Budapestről!


5 érdekes tény Budapestről, amik gondolkodóba ejtik a külföldieket

Budapest megannyi meglepő és különleges dolog és történet otthona, nem csoda tehát, hogy olyan sok látogató érkezik ide az év minden részében. Egyesek a kultúrával szeretnének megismerkedni, míg mások a gasztronómiai jellegzetességekre kíváncsiak.

Ismerj meg néhány érdekességet Budapestről!

5 érdekes tény Budapestről, amik gondolkodóba ejtik a külföldieket

A legtöbben azonban mind meglepődve értesülnek például arról, hogy a gulyás az valójában egyáltalán nem az, aminek külföldön ismerik, vagy hogy majdnem teljesen más névre „keresztelték” a magyar fővárost.

 

Ezeket és ehhez hasonló tényeket gyűjtöttünk össze Budapestről. Lássuk, hogy mi mindennel lehet meglepetést szerezni egy külföldi látogatónak!

 

1. A magyar nemzet egyik legnagyobb értéke egy levágott kéz

Magyarországon köztudott, hogy a Szent Jobb nemzetünk egyik legrégebbi és legértékesebb kincse. Gondolj csak bele azonban, hogy mire gondolhat egy külföldi amikor először hall erről!

 

A legenda szerint közel öt évtizeddel István 1038-as halála után felnyitották díszkoporsóját, hátha csodára lelnek benne. A néhai király földi maradványai mind az enyészetévé lettek, kivéve mumifikálódott jobb. VII. Gergely pápa ezért szentté is avatta őt, és úgy tartották, hogy a kéz természetfeletti erővel rendelkezik.

 

A Szent Jobb az elmúlt közel egy évezred során meglehetősen sok helyen megfordult. A koporsóból először a bazilika kincstárába került, ahonnan maga az őr lopta el. Később a mai Románia területén található birtokán találták meg, ahová elásta. Ezek után a Balkánon tett egy nagy kört, és végül Székesfehérváron kötött ki. A török megszállás alatti eltűnését követően Dubrovnikban találták meg, a Domonkos-rend „birtokában”. Végül Mária Terézia királynő vásárolta vissza tőlük, hogy újra Magyarországra kerülhessen. Jelenleg a Szent István Bazilikában őrzik.

 

2. Budapest a szobrok városa

Budapest tele van szobrokkal, legtöbbjük pedig a babonák szerint szerencsét hoz az emberekre. Ha a budapesti szobrok legjavát szeretnéd megcsodálni, akkor irány a Hősök tere. Kevés ehhez fogható városdísz található az ország határain kívül, ezért is van tele mindig turistákkal. A szobrok között megtaláljuk a háború, a béke, a munka, a jólét, a tudás, és a dicsőség jelképeit, a nemzet történetének legnagyobb alakjait, a hét vezért, és Gábriel arkangyalt, aki az emlékmű közepén álló oszlop tetején kapott helyet.

 

Nem messze innen található Anonymus szobra. A városi legenda szerint aki megérinti tollának hegyét, az hatalmas íróvá válhat egyszer. Ha a Városliget környékén jársz, mindenképp el kell látogatnod a Városliget Café & Restaurantba! Az étteremből csodálatos kilátás nyílik a Városligeti tóra, valamint a Vajdahunyad várára is. Az étteremben a magyaros ételektől a könnyed finomságokig minden megtalálható. Ha megismernéd egy kicsit jobban ezt a fantasztikus helyet, kattints ide: étterem Budapesten

 

A külföldiek kifejezetten kedvelik a Kiskirálylány-szobrot is. A lány, akiről a szobor készült sosem akart hercegnővé vagy királynővé válni (mint a többi kislány az ő korában). Ehelyett inkább a testvére ruháit öltötte magára és papírkoronát hordott a fejét, bármerre is járt. Mindig is arra vágyott, hogy egyszer királlyá válhasson. Édesapja, a szobor készítője annyira mókásnak találta lánya magatartását, hogy úgy döntött, időtlenné teszi őt. A városi legenda szerint aki megdörzsöli a térdét, az szerencsés lesz az önmegvalósítás terén.

Ossza meg!

Vissza: Érdekességek a Városligetről
címkék:
Nézd meg, hogy mire érdemes figyelned a rendezvényhelyszín kiválasztásakor!

Ezeket a szempontokat kell figyelembe venned egy rendezvényhelyszín kiválasztásakor

Egy rendezvényszervezőnek számtalan fontos döntést kell meghoznia egy-egy nagy esemény megtervezése közben. Ezen döntések közül az egyik legkritikusabb kétségtelenül a rendezvény helyszíne lesz.

Ismerd meg a legjobb futóhelyeket Budapesten!

A legjobb futóhelyek Budapesten

Ha az ember egy kicsit gondosabban megvizsgálja Budapest földrajzát, akkor hamar láthatóvá válik, hogy fővárosunkban nincs hiány a változatos futóhelyekből és útvonalakból. A könnyed parkosított részektől kezdve a komolyabb kihívást kínáló hegyekig, ezek Budapest legjobb futóhelyei!

Nézd meg, hogy miért is fontosak a csapatépítők!

5 dolog, ami bebizonyítja, hogy milyen fontos a csapatépítő

Sokan úgy gondolják, hogy a különböző csapatépítő programok teljesen feleslegesek, és csak időpazarlás egy ilyet megszervezni. Pedig egyáltalán nincs így, hiszen a rendszeres csapatépítők nagyon pozitívan hatnak a munkatársakra, ezáltal a cég további működésére is. A...

Ezekkel a tippekkel könnyedén megtalálhatod a tökéletes helyszínt!

6 tipp a tökéletes esküvőhelyszín kiválasztásához

Esküvői helyszín kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amit egy pár az esküvőszervezés során meghoz. A helyszín kiválasztása során számtalan tényezőre érdemes ügyelni, most ezek közül mutatjuk be a legfontosabbakat!   

Ismerd meg te is a legjobb randihelyeket Budapesten!

A legjobb randihelyek Budapesten

Budapesten számtalan fantasztikus hellyel találkozunk, így ha egy randevú helyszínt keresünk, nem olyan egyszerű a dolgunk. A következőkben összegyűjtöttük neked a legjobb randihelyeket Budapesten! 

Bemutatjuk a legjobb nyári programokat Budapesten!

A legjobb nyári programok a Városligetben

Végre itt a jó idő, ilyenkor pedig egyre több időt töltünk a szabadban. A Városliget Budapest egyik legszebb része, így bemutatjuk, hogy mit tudsz csinálni a főváros ezen részén nyáron!

Ismerd meg egy kicsit jobban a Vajdahunyad várát!

Vajdahunyad vára - a vár, amit eredetileg kartonpapírból és fából építettek

A Városliget Budapest egyik legszebb része, ahol az egyik legromantikusabb várunk, a Vajdahunyad vára is található. A következőkben egy kicsit jobban is megismerkedhetsz ezzel a különleges épülettel! 

Ismerd meg te is a Városliget kincseit!

A Városliget kincsei

A budapesti Városliget a főváros egyik legnépszerűbb, leglátogatottabb látványossága. Az 1,2 négyzetkilométeres terület valójában több kisebb-nagyobb látnivalót foglal magába. A park 1986-ban készült el, a milleniumi ünnepségek évében, amelyek helyszínéül is szolgált.

Néhány hasznos tanács, ha szabadtéri esküvőt tervezel!

Mire figyelj oda egy szabadtéri esküvő tervezésekor?

A szabadtéri esküvők nem véletlenül népszerűek – a friss levegő és a természet közelsége egy utánozhatatlan hangulatot kölcsönöz a ceremóniának és sokkal romantikusabb lehet, mint egy...

Ezeket a programokat nem hagyhatod ki tavasszal!

A legjobb tavaszi programok a Városligetben

A Városliget a világon az első olyan park, amit mindenki számára nyitottá nyilvánítottak. Mára már rengeteg változáson ment keresztül, de a szépségéből semmit sem veszített. A Városliget tökéletes választás az év bármelyik szakában, hiszen nemcsak a nyári időszakban,...

Adunk néhány hasznos tanácsot az esküvődhöz!

Közeledik az esküvőszezon! Tippek a tökéletes esküvőhöz

Lassan elérkezik az esküvőszezon, ilyenkor pedig minden egyes tipp igazán hasznos lehet a jegyespár számára. A következőkben adunk néhány hasznos tanácsot a szervezéssel kapcsolatban! 

Mutatunk néhány sportolási lehetőséget a Városligetben!

Sportolási lehetőségek a Városligetben

Hamarosan érkezik a tavasz, ilyenkor pedig egyre több időt töltünk a szabadban. Ha te is szeretsz a szabadban sportolni, akkor a Városliget a legjobb választás hozzá! 

Ilyen lesz a Városliget 2020-ra? VIDEÓ!

Ilyen lesz a Városliget 2020-ra? VIDEÓ!

A Városligetben várható felújítások tartják lázban most a budapestieket... A Liget Budapest videójában most megnézheted Te is, mi várható az új Ligetben!

A legjobb csapatépítő helyszín Budapesten a Városliget!

Tavaszi csapatépítő programok a Városligetben

Vészesen közeledik a tavasz, ilyenkor pedig a legjobb döntés egy céges csapatépítő megrendezése. A következőkben megtudhatod, hogy miért fontos a csapatépítő a cégek életében, valamint mutatunk hozzá egy fantasztikus helyszínt!